Kuku kapustičky

02.11.2023

Jednoduchá a barevná jídla mám moc ráda. Kapustičky patří k podzimním celebritám mezi zeleninou. Když k nim přidáme nasládlou kukuřici a aromatické koření garam masala, tak je to opravdová dobrota. Růžičková kapusta je bohatá na železo a vápník.  

Ingredience pro 2 osoby:

  • Hrnek jáhel (nebo kolik obvykle vaříte pro 2 osoby)
  • Střední cibule
  • 12-15 ks kapustiček (podle velikosti)
  • 1,5 hrnku kukuřice
  • 0,5 lžičky garam masala
  • 4 lžíce uvařené černé čočky
  • Olej, sůl

Postup:

  1. Podle návodu si dáme vařit jáhly.
  2. Na pánvi na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli se solíme. Přidáme na třetiny nebo na plátky nakrájené kapustičky. Posypeme kořením gram masala. Promícháme a podlijeme trochou vody. Necháme pár minut pod pokličkou podusit.
  3. Přidáme kukuřici a promícháme. Celou směs dusíme do změknutí. Podle chuti dosolíme, dokořeníme. Pokud máte jáhly sypké, přidejte při dušení zeleniny trochu více vody, at jí můžete pokapat jáhly.
  4. Na talíř naservírujeme jáhly na to směs zeleniny a nahoru černou čočku.

Recept obsahu je obilovinu i luštěninu. Pro kompletní talíř doplňte kvašenou zeleni a třeba napařenou. Chuťově to vše ještě zvýrazní.

Jáhly můžeme vyměnit za rýži nebo pohanku. Černou čočku hezky vystřídají adzuki fazole.