Hlavní jídla

 

Jednoduchá a barevná jídla mám moc ráda. Kapustičky patří k podzimním celebritám mezi zeleninou. Když k nim přidáme nasládlou kukuřici a aromatické koření garam masala, tak je to opravdová dobrota. Růžičková kapusta je bohatá na železo a vápník.

Červená řepa je výborná a zdraví prospěšná zelenina, protože obsahuje mnoho minerálních látek. Pomůže nám také k pružné pleti, pevným nehtům a lesklým vlasům. Salát chutnal i jedlíkům, kteří řepu příliš nemusí.

Sváteční knedlíky připomínají klasický houskový knedlík, který dělává moje babička. Díky vločkám jsou rychle hotové a neosahují mléko ani vejce jako ty klasické. Moc dobře se hodí jako příloha k omáčkám a gulášům.

K jaru patří spousta zelené barvy. Dříve než kde co začne kvést, tak se vše zelená. Proto mě teď asi pořád přitahuje zelená zelenina. V tomto receptu je jí hned několik druhů: pórek, cuketa, hrášek. K tomu se přidají žampiony, trocha mrkve a hlavně koření.

Brokolice je skvělý zdroj mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje vitamín C, D, E i vitamíny skupiny B. Z minerálů je bohatá na vápník, který pomáhá udržovat zdravé naše zuby. Brokolice nám také pomůže s železem a kyselinou listovou. Omáčka je rychle hotová, dochucená muškátovým květem a má super barvu.

Řepáky jsou odlehčená alternativa ke klasickým bramborákům. Ty jsou hodně mastné, a proto je nám po nich těžko. Na řepáky nepotřebujeme žádný olej. Těsto je vláčné a nelepí. Obejdeme se i bez vajíčka a mouky.

Tenhle guláš ohromil každou návštěvu. Voní, chutná a přitom je tak jednoduchý. Hlíva ústřičná je celoročně dostupná houba, která je velice přínosná pro náš organismus. Posiluje imunitu, příznivě působí na krevní tlak a podporuje tvorbu červených krvinek.

Výborná omáčka, u které strávníci nevěří, že je bez rajčat. Jde o kouzlení s dýní, řepou a mrkví. Důležité je také koření. Kuchař ocení, že je omáčka rychle hotová.

Palačinky bez lepku, mléka a vajec? A dokonce i bez mouky? Přesně na takové je zde recept. Palačinky z celého zrna si uchovají více minerálů a nutričních látek. Chuťově je poznáte tak, že jsou mnohem vláčnější než ty z mouky.