Salát z červené řepy

01.10.2022

Červená řepa je výborná a zdraví prospěšná zelenina, protože obsahuje mnoho minerálních látek. Pomůže nám také k pružné pleti, pevným nehtům a lesklým vlasům.  Salát chutnal i jedlíkům, kteří řepu příliš nemusí. 

Ingredience pro 2 osoby:

  • Velká červená řepa (cca 450g)
  • Cibule
  • Hrst kvašeného zelí
  • Hrnek kukuřice
  • 4 lžíce bílých fazolí
  • 3 lžičky jablečného octu
  • 1 lžička umeoctu
  • 2 lžíce pražených dýňových semínek
  • Olej
  • sůl

Postup:

  1. Červenou řepu uvaříme v celku. Trvá to přibližně hodinu. Když do ní píchneme vidličkou, tak je měkká. Dáme ji vychladit.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli. Osolíme a orestujeme.
  3. Kvašené zelí dáme na cedník a propláchneme vodou, pokrájíme a přidáme k do hrnce k cibuli.  Promícháme a přidáme trochu vody. Pár minut podusíme.
  4. K zelí přidáme kukuřici, fazole a promícháme. Krátce povaříme. Vyvaříme přebytečnou vodu.
  5. Oloupanou červenou řepu nastrouháme na struhadle. Vmícháme ji ke zbytku zeleniny.
  6. Vše dochutíme  jablečným octem a umeoctem. Podle chuti dáme více nebo méně.
  7. Salát podáváme ještě teplý posypaný praženými semínky. Jako příloha se výborné hodí placky,  palačinky nebo bezlepkové těstoviny.

Obměna

Místo bílých fazolí můžete dát cizrnu nebo třeba mungo fazolky.  Kukuřici můžeme vystřídat za hrášek. 

Kvašené zelí proplachujeme jen pokud nemáme domácí. Kupované je pro nás zbytečně slané a kyselé.