Perníková kaše

12.12.2023

Ochutnejte lahůdku v podobě perníkové kaše, kde se setkává krémová rýže s hřejivým aroma perníku a jemnou oříškovou chutí pohanky. Připravte se na zdravý chuťový zážitek, který potěší vaše smysly a přivede vás do atmosféry svátečních radostí. 

Ingredience pro 2 osoby:

  • 1,5 velkého batátu (cca 450 g)
  • Půl hrnku rýže
  • Půl hrnku pohanky
  • 3 hrnky vody
  • 2 lžičky karobu (nebo 1 lžička kakaa)
  • Půl lžičky perníkového koření
  • Špetka soli
  • Na ozdobu: karobový sirup, mandle nebo jiné ořechy

Postup:

  • Batát očistíme, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce.
  • Přisypeme rýži a pohanku, špetku soli a vše zalijeme trojnásobkem vody. Zavaříme a na mírném plameni vaříme pod pokličkou přibližně půl hodiny.
  • Uvařenou směs rozmixujeme ponorným mixerém.
  • Přidáme karob a perníkové koření a pořádně promícháme (můžeme znovu i promixovat mixerém)
  • Servírujeme vše ještě teplé. Na ozdobu se hodí karobový sirup a mandle nebo mandlové plátky, ale není to nutné. Kaše je výborná i sama o sobě.

Místo batátu můžeme použít mrkev nebo dýni. Perníkové koření zastoupí i skořice.

Zdravá variace na perníkovou buchtu, kterou můžeme mlsat bez výčitek.